Udviklingsplanen for bymidterne i Tommerupperne har til formål at pege på værdifulde relationer mellem eksisterende forhold og evt. kommende projekter, som samlet set, kan være med til at øge kvaliteten i hverdagens byrum og dermed kvaliteten i det byggede miljø. Kvalitet som man glædes over som borger i byerne eller som man som udefrakommende ligger mærke til, husker og fortæller om for det gode, fremfor det modsatte.
Sted/location : Tommerup Stationsby & Tommerup, Fyn, Danmark
År/year : 2022
Bygherre/modtager/client : Tommerup Lokalråd
Samarbejdspartnere/collaborators : Tommerup Lokalråd
Type : udviklingsplan, byplanlægning, strategi
Mere info/more info : Tommerupernes hjemmeside (LINK)
Bæredygtighed i bymidteudviklingen handler om at tage vare på det byerne allerede rummer har, sikre at det der er opbakning til lokalt, fremtidssikres og at lokale ressourcer bringes i spil og forankres. Men også at ændre adfærd fra ressourceforbrugende livsførelse til måder der sætter mindre belastende klimaaftryk på verden.
At dele det man kan dele fremfor at have en af hver ting selv, og i fællesskab løfte det der kan være vanskeligt at klare selv. Det opstår der nye sociale fællesskaber af og ressourcer bruges på den bedste måde.
Kooperativer indenfor energi, infrastruktur og bosætning kan være nye erfaringsrum for vidensdeling hvor best-practices formidles lokalt. Solcellemarken ved Tommerup By kan være et besøgssted med formidling af bæredygtige tiltag langs den forbipasserende Assino og skinnecykelforbindelse, ligesom Tallerupsøerne og Kirkebjergsøerne er fine eksempler på konkrete lokalt forankrede bæredygtighedstiltag.
Bygningsmæssigt skal vi bruge det vi har allerede, men bedre. I stedet for at rive ned skal vi supplere, transformere og påbygge og udvikle nye typologier for boliger. Ofte ender diskussionen i bevaring eller nedrivning, men der er et kæmpe spænd mellem de to yderpunkter – et spænd der ressourcemæssigt, æstetisk og socialt rummer mange nye måder at by- og bygningsudvikle på.
Der peges på fortætningsmuligheder i bymidterne som en måde at genaktivere byernes boligdynamik på, hvor nye boligformer kan opstå og supplere de andre mere gængse og markedsbaserede. Her kan de mindre bysamfund spille en afgørende rolle i at udvikle nye boligformater.
Atelier for Byers Rum
Strandgade 30, st. tv.
DK – 1401 København K
Phone
+45 20 94 36 42
CVR
37 85 42 63